Trileçe Tarifi

Trileçe Tarifi

Tatlılar arasında oldukça önemli bir yere sahip olan ve popülerliği son dönemlerde artan Trileçenin görünümü de oldukça dikkat çekiyor. Farklı varsayımlar da bulunulsa da İspanyolcada kullanılan Tres ve Leches isimlerinin birleştirilmesi ile ortaya çıkmıştır. Türkiye’de en çok Ege mutfağında dikkat çeken bu tatlı oldukça beğeni toplamayı başarmıştır. Süngerimsi kek üzerine eklenen süt kreması ile tatlandırılaraktan sonra üzerine karamel sosu ilave edilerek yapılan Trileçe tatlısı görünüşü ile etkileyici bir etki bırakmaktadır. Orijinal trileçe manda, koyun ve keçi sütü karışımı ile yapılmaktadır. Fakat günümüzde manda sütünün bulunması kolay olmamasından dolayı bu tarifimizde kolaylık açısından üç sütü de kullanmayacağız. Fakat bu sütleri temin imkanınız olursa hepsini karıştırmanız ve tarifte ki süt yerine bu karışımı kullanmanız gerekmektedir.

Diğer Tariflerim
Şekerpare Tarifi
Islak Kek Tarifi
Künefe Tarifi

Triliçe için Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Trileçe Sütlü Şerbet

  • 2 su bardağı süt
  • 1 paket süt kreması
  • 1/3 su bardağı şeker

Trileçe Karamel Sosu

  • Yarım su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı nişastası
  • 1 paket vanilya

Trileçe Yapılışı

Yumurtaların birbirine karışmayacak şekilde beyazını ve sarısını ayırarak üzerlerine yarım su bardağı ile toz şeker ekleyerek farklı kaplarda üzerleri köpük olana kadar çırpıyoruz. Daha sonra çırpılmış yumurta akı karışımı üzerine sarıların karışımını ekleyip iyice karıştırıyoruz. Üzerine elenmiş un, kabartma tozu ve vanilya ekleyerek pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar karıştırıyoruz. (Daha iyi kabarması için kabartma tozunu un ile birlikte ekliyoruz.) 21 cm ölçülerinde ki kare borcamın içerisine malzemeyi döküp tabana yayarak düzeltiyoruz. Daha önceden 180 derece ısıtılmış fırında trileçe kekini 40 dakika kadar pişiriyoruz. (Kekin iyi kabarması için ilk 20 dakika fırının kapanı açmamanız çok önemlidir.)

Trileçe Sütlü Şerbetin Hazırlanışı

Sütlü şerbeti hazırlamak için bir tencere içerisine süt, krema ve şekeri koyarak şerbeti hazırlıyoruz. Şekerin erişi ve sütün hafif ısınması yeterli olacaktır. Pişmiş olan trileçe keki soğuduktan sonra üzerine ılık su şerbetini döküyoruz. Şerbet iyice çekene kadar bekliyoruz.

Trileçe Karamel Sosunun Hazırlanışı

Karamel sosu hazırlamak için bir tencere içerisine 1/3 su bardağı şeker koyarak karamelize olana kadar eritiyoruz. (Kolay yanma özelliğine sahip olmasından dolayı sürekli olarak karıştırmalısınız.) Sonrasında ise içerisine 1/3 su bardağı şeker, 2 su bardağı su, 1 yemek kaşığı nişasta ve 1 paket vanilya ilave ederek karıştırıyoruz. İyice koyu kıvama gelince ocaktan alıyoruz. Karamel sosu biraz ılık olduktan sonra şerbeti yeterince çeken tatlının üzerine yayarak döküyoruz. Trileçe tatlısı yapılırken püf noktalara dikkat etmeniz tatlının istediğiniz gibi olabilmesi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Dondurma severler için sade dondurma ile mükemmel bir uyum sağlamaktadır. Sunuma hazır olan tatlınızı afiyetle yiyebilirsiniz.
1 yorum :

1 yorum :

  1. Trileçe en sevdiğim tatlıdır güzel bir tarifi arıyordum be buraya denk geldim dediğinizin aynısını yaptım ve şahane oldu teşekkür ederim

    YanıtlaSil